Des del 2008 Sala Zona 3 és un espai d'experimentació, formació i creació a la ciutat de Castelló.
Mima Jankovic, directora i dramaturga va ser la impulsora d'aquest espai polivalent que conjuga art amb noves tecnologies. El seu funcionament està estretament vinculat amb la creativitat centrant-se en la investigació multidisciplinària, visual i en arts escèniques explorant noves tecnologies. En els últims anys la Sala Zona 3 ha apostat i participat directa i indirectament en projectes culturals d'avantguarda relacionats amb les arts i les noves tecnologies. Aquesta implicació ha cridat l'atenció de nous usuaris i ha aconseguit la participació de multitud de ciutadans. El tarannà pioner i d'investigació que proposen moltes de les propostes nascudes o evolucionades des de la Sala Zona 3, reforcen el concepte d'incubadora artística i tecnològica, tenint una labor permanent en formació de nous públics.
Mima Jankovic
Artista d'àmbit teatral (actriu, directora i dramaturga) nascuda en l'antiga Iugoslàvia, avui Sèrbia. La seva trajectòria professional dibuixa el mapa del que ha estat i el que és dins del seu concepte el “teatre de síntesi”. La seva prolífica carrera compta amb 48 títols dels quals és autora i directora. Mima Jankovic va crear diverses sèries per a la televisió nacional de l'antiga Iugoslàvia, va representar més de 5.000 actuacions com a actriu, dramaturga i directora en més de 1.500 ciutats de tot el món. Ha rebut més de 30 premis nacionals i internacionals pel seu treball artístic. Se li atorga el guardó honorífic d'Artista Nacional Destacada de l'antiga Iugoslàvia per la seva labor artística i social. Actualment treballa com a directora teatral, duu a terme projectes d'experimentació, dirigeix espectacles artístics multidisciplinaris i transmèdia i col·labora amb diferents plataformes i col·lectius teatrals.
Maya Jankovik
AL 1989 es titula en batxillerat artístic departament de - interpretació teatral; En 1995 es llicencia en Belles arts per la Universitat de Belgrad; En 2001 es llicencia en postgrau per la mateixa Universitat, En 2006 es gradua del Màster de “ en Producions Artistiques i revolta”, en UB de Barcelona.
El seu camp de treball artístic abasta l'espai d'art multimèdia, interdisciplinari i arts escèniques. En les seves obres investiga la relació entre individu i societat i integra problemàtiques actuals de diferents àmbits socials entrellaçant temps i espai.
Maya Jankovic trasllada als ciutadans la seva passió per explorar la creativitat amb la consolidació de la Sala Zona 3, un innovador espai artístic multidisciplinari, en el qual les funcions de teatre es combinen amb cursos multidisciplinaris d'expressió corporal, tècniques circenses, dansa contemporània o fotografia, i tallers d'estimulació musical per a bebès, entre altres propostes.
És fundadora de Creative Connector, plataforma d'art multimèdia i noves tecnologies, membre de l'Associació d'Artistes Visuals de Sèrbia (ULUS) des de 1996, membre de AVVAC des de 2015, Professora d'Art Multimèdia i Intervencions Artístiques Urbanes en el Centre d'Activitats Socials i Culturals, i el Laboratori de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I en el curs 2017/18. Des de 2019 és membre del cos directiu de l'Associació d'Artistes Visuals de València (AVVAC). Des del 2020 és coordinadora i directora artística de “DISPLAY”-UJI.
Actualment cursant el doctorat en la Facultat de Belles arts de Belgrad, en el departament de Nous Mitjans de la Facultat de BBAA.
Bane Jankovic (1936-2015)
Bane va anar un professional polifacètic, actor i titellaire, músic, escenògraf. Parlar de Bane Jankovic és parlar de Teatre Fenix.
Una part del seu treball en Teatre Fènix es va basar en les poesies infantils de reconeguts poetes iugoslaus. Motiu pel qual va ser reconegut amb el Premi Contribució Destacada a la Divulgació de la Literatura per a Nens (Novi Sad, 1985). Bane Jakovic va ser també creador, autor i realitzador de diverses sèries infantils en els estudis de televisió nacional de Iugoslàvia. Va participar en la fundació dels excepcionals Espais Infantils en set dels més importants teatres nacionals de Sèrbia. Durant la guerra de Iugoslàvia va treballar com a Ambaixador de l'Art Teatral per als nens refugiats en col·laboració amb Creu Roja Sèrbia, per la qual cosa va rebre el reconeixement estatal “Segell Platejat”. Com a Mima, se li atorga també el guardó honorífic d'Artista Nacional Destacat de l'antiga Iugoslàvia per la seva labor artística i social. A partir de 1999, es trasllada a Espanya, on segueix la seva labor artística fins al final de la seva vida en la mateixa companyia, Fènix, que adapta el seu nom, dient-se Teatre Pho.